Ciasto marchewkowe
Składniki:
Ciasto:
- 180 g drobno startej marchewki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 340 g mąki tortowej
- 220 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
Dekoracja:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do przygotowanej miski wbić 3 jajka, wsypać cukier, wlać oliwę i mleko. Wymieszać. Do powstałej masy wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Na koniec dodać marchewkę i cynamon. Całość zamieszać.
Formę do pieczenia (średnica 24 cm) wysmarować masłem i posypać mąką, a następnie wypełnić ją masą ciasta marchewkowego.
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj