Tarta z borówkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnego mleka
Nadzienie:
- 450-500 g świeżych borówek amerykańskich lub jagód
- 60 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz mleko. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia (średnica 24 cm). Odstawić do lodówki na kolejnych 10 minut. Po tym czasie wyścielić ciasto papierem do pieczenia i wypełnić grochem lub ryżem – dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Spód piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, dzieląc ten czas na: pierwszych 10 minut z obciążeniem i 15 minut bez obciążenia.
Borówki przebrać, umyć i osuszyć. Tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem i oprószyć skrobią ziemniaczaną. Owoce wyłożyć na podpieczoną tartę.
Ciasto piec przez kolejne 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj