Babeczki czekoladowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 małe jajka
- 200 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
- maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę, dodać do niej pozostałe suche składniki ciasta: cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce zmiksować mleko, jajka i oliwę. Połączyć mokre i suche składniki. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodać do masy drobno pokrojoną czekoladę, która rozpłynie się po upieczeniu babeczek i nada im wyrazisty smak.
Gotową masę wylać do przygotowanych papilotek, które należy umieścić w metalowej formie do muffinek i piec przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Babeczki można udekorować sezonowymi owocami: malinami lub porzeczkami.
Porady:
Czekoladowe babeczki można dodatkowo udekorować niewielką ilością cukru pudru.
Drukuj