Muffinki cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 125 g (½ szklanki) cukru
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Lukier:
- 75 g (½ szklanki) cukru pudru
- ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz sodę. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem. Dodać żółtka, olej, mleko, sok oraz otartą skórkę z cytryny. Mieszać tylko do połączenia się składników, aby zachować puszystość masy. Na koniec wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć ciasto do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Po upieczeniu pozostawić muffinki do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki z cukrem pudrem wlać sok z połowy cytryny i ucierać przy pomocy łyżeczki, aż powstanie gładka masa. Lukier rozprowadzić po muffinkach, na koniec dekorując je otartą skórką z cytryny.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Aby się upewnić, że ciasto jest upieczone wystarczy wykonać test suchego patyczka.
Drukuj