Ciasteczka maślane
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru kryształu
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
- cukier kryształ lub cukier gruboziarnisty do posypania ciasteczek
Sposób przygotowania:
Masło, cukier i cukier wanilinowy ucierać przez około 10 minut używając robota kuchennego. W połowie miksowania dodać jajko kontynuując mieszanie na wysokich obrotach. Do kremu maślanego dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Ciasto wymieszać ręcznie przy pomocy silikonowej łyżki lub na bardzo wolnych obrotach miksera, aż do powstania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut (do zarumienienia).
Ciasteczka w wersji z chrupiącym cukrem przed pieczeniem należy posmarować białkiem i obficie posypać cukrem kryształem lub cukrem gruboziarnistym.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj