Keks rumowy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 3 łyżki śmietany 30%
- 5 białek
- 5 żółtek
- 152 g cukru drobnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki rumu
- 320 gram bakali: obrane ze skórki migdały, rodzynki, morele, suszona żurawina, kandyzowana skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Bakalie pokroić, a następnie wymieszać z 2 łyżkami mąki.
Masło ucierać z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po 1 żółtku, zachowując niewielkie odstępy czasu pomiędzy kolejnymi żółtkami. Do kremu maślanego dodać proszek do pieczenia oraz połowę objętości przesianej mąki i śmietany, a następnie wymieszać składniki na bardzo niskich obrotach miksera. Na koniec dodać pozostałą część mąki, śmietany oraz 3 łyżki rumu.
Całość połączyć, do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać ją do masy, delikatnie mieszając. W ostatnim etapie do ciasta dodać bakalie i całość wymieszać za pomocą szpatułki.
Masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wzdłuż ciasta przejechać patyczkiem do szaszłyków, wyznaczając w ten sposób linię załamania/pęknięcia ciasta. Keks piec w temp. 180 °C przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie, aby nieco ostygło. Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj