Galette z jabłkami i gruszkami
Składniki:
Składniki na tartę o średnicy około 25 cm:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru pudru Sweet Family
- 50 g maślanki
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki brązowego cukru Sweet Family
- ½ jabłka, obranego, bez gniazd nasiennych
- ½ gruszki, obranej, bez gniazd nasiennych
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 1 białko
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło, cukier puder, maślankę i sól zagnieść na gładką masę - można do tego użyć malaksera. Ciasto owinąć folią spożywczą, spłaszczyć na grubość 2 cm i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować przez folię na cienki placek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę brązowego cukru. Na mieszance ułożyć na przemian jabłka i gruszki pokrojone w cienkie plasterki zostawiając margines około 2 cm od brzegów. Jedną łyżkę orzechów wsypać do otworu na środku, drugą posypać owoce. Brzegi ciasta zawinąć do środka, docisnąć do owoców i posmarować białkiem. Posypać 2 łyżkami brązowego cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut. Po 15 minutach należy sprawdzić czy ciasto nie jest za mocno przypieczone. Jeżeli szybko nabiera rumieńców, to należy zmienić grzanie z opcji góra-dół na sam dół.
Drukuj