Deser malinowy z serkiem mascarpone
Składniki:
- 500 g malin – 1 koszyczek
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 ml mleka
- 120 g (3/4 szklanki) cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 małe opakowania herbatników
Sposób przygotowania:
Rozpuścić drobno pokrojoną czekoladę w ciepłym mleku. Do płynnej czekolady dodać 40g cukru pudru (1/4 szklanki). Czekoladę rozlać do pucharków tworząc pierwszą warstwę deseru.
Odłożyć garść malin do dekoracji, pozostałe zmiksować blenderem, a następnie rozlać do szklanych pucharków.
Ubić mikserem zimną śmietanę aż do uzyskania sztywnej masy. Pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier puder. Zmniejszając stopniowo obroty dodać serek mascarpone i miksować jeszcze przez krótką chwilę, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Wypełnić pucharki lekką masą wykańczając górną warstwę pokruszonymi herbatnikami.
Całość udekorować kleksem z bitej śmietany i serka oraz kilkoma malinami. Można również wzbogacić kompozycję listkami mięty.
Porady:
Aby uzyskać równą, drobną strukturę kruszonki z herbatników można użyć blendera. Herbatniki można zastąpić musli.
Drukuj