Kruche babeczki z bakaliami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 180 g schłodzonego masła
- 81 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie bakaliowe:
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g orzechów laskowych (uprażonych w piekarniku)
- 70 g całych migdałów (zblanszowanych i obranych ze skórki)
- 70 g mieszanki skórek owoców kandyzowanych
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych fig
- 50 g cukru drobnego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli oraz żółtka. Ciasto wyrabiać do połączenia się składników w jednolitą masę, a następnie odstawić na godzinę do lodówki.
Do miski wrzucić posiekane orzechy oraz pokrojone kandyzowane owoce, rodzynki oraz figi. Bakalie wymieszać z miodem, cukrem i ekstraktem z migdałów.
Formę do muffinów wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 milimetrów. Foremką lub rantem kubka wycinać z ciasta koła, którymi należy wylepić dno i boki foremek do pieczenia. Wolną przestrzeń wypełnić masą bakaliową. Babeczki zamknąć „pokrywką” dopasowaną do średnicy babeczek. Krążki ciasta mogą przyjąć ozdobną formę, np. odciśniętych od środka płatków śniegu lub też wyciętych gwiazdek.
Babeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj