
Babeczki czekoladowe
dowiedz się więcej
Bułeczki cynamonowe
dowiedz się więcej
Sernik z żurawiną
dowiedz się więcej
Sernik wiedeński
dowiedz się więcej
Tarta z karmelizowaną cebulą i rukolą
Składniki:
Składniki na karmelizowaną cebulę:
- 300 g czerwonej cebuli (2 szt.)
- 2 łyżki masła
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki brązowego cukru
Składniki na tartę:
- 1 opakowania ciast francuskiego (275 g)
- 100 g sera gorgonzola
- ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- rukola, do podania
Sposób przygotowania:
Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
Cebule przekroić na pół, a następnie pokroić w cienkie plastry. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, oprószyć solą i dusić przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać ocet balsamiczny i cukier, wymieszać i dusić 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przygotowanie tarty:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Rozwinąć ciasto francuskie i 2 cm brzegów zawinąć do środka, docisnąć widelcem. Na środek ciasta wyłożyć karmelizowaną cebulę, rozłożyć równomiernie po cieście, ułożyć kawałki sera i posypać ziołami. Piec przez 10-15 minut, aż tarta się przyrumieni. Przed podaniem posypać świeżą rukolą.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej