
Keks z bakaliami
dowiedz się więcej
Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami
dowiedz się więcej
Babka z żurawiną i polewą lukrową
dowiedz się więcej
Tarta cytrynowa
dowiedz się więcej
Rolada cytrynowa
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
- 2/3 szklanki (115 g) mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
- 100 g miękkiego masła
- 152 g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki (220 g) cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 cytryny + do dekoracji
Dodatkowo:
- blacha pekarnikowa
- papier do pieczenia
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. W osobnej misce żółtka utrzyj z cukrem pudrem.
Pianę z białek przemieszaj z ubitymi żółtkami. Partiami przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj.
Dużą piekarnikową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 134 st. C i piecz przez 15 minut. Wyłącz i na 2 minuty uchyl piekarnik.
Ciepłe ciasto posyp lekko cukrem pudrem, przykryj ściereczką i odwróć papierem do góry.
Delikatnie ściągnij papier, ciasto dłuższym bokiem zawiń w ściereczkę. Odstaw do ostygnięcia.
Cytryny dokładnie umyj i włóż na 1 minutę do wrzątku, osusz.
Otrzyj skórkę na tarce z drobnymi oczkami a następni wyciśnij sok.
Masło utrzyj na puszystą masę, dodawaj po 1 żółtku i powoli dosypuj cukier.
Do masy dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do lodówki.
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwiń, wyłóż masę cytrynową (2 łyżki możesz zostawić do dekoracji - opcjonalnie).
Całość zwiń ciasno, zawiń w ściereczkę i odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj roladę pozostałą masą, cytryną i miętą lub posyp cukrem pudrem.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej