Palmiery czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
- arkusz ciasta francuskiego
- 80 g cukru kryształu
- 75 g drobno posiekanych płatków migdałów
Nadzienie:
- łyżka masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g cukru kryształu lub cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem i cukrem. Wymieszać na gładką masę i odstawić do wystygnięcia. Masa czekoladowa powinna lekko zgęstnieć.
Rozwinięte ciasto francuskie z jednej strony posypać cukrem kryształem oraz połową posiekanych migdałów, lekko dociskając dodatki wałkiem. Po odwróceniu drugą stronę ciasta posmarować kremem czekoladowym i posypać migdałami.
Zwijać wałeczki ciasta w kierunku środka. Gdy oba rulony ze sobą się spotkają należy je ułożyć wspólną częścią do góry, a następnie pociąć na plastry o grubości około 1,5 cm. Gdy masa czekoladowa będzie zbyt rzadka, to przed pokrojeniem ciasta w plastry należy odstawić go do lodówki na kilkanaście minut.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (bokiem na płasko), zachowując między nimi kilkucentymetrowy odstęp. Palmiery piec ok. 17-20 minut w temperaturze 200°C.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj