Puszyste i cienkie naleśniki na zmiksowanej pianie
Składniki:
- mąka pszenna – 100 g (3/5 szklanki)
- mleko – 250 ml (1 szklanka)
- jajka – 2 sztuki
- olej
- cukier biały – 1 łyżka
- cukier puder – do dekoracji
Sposób przygotowania:
Białko z jednego jajka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu pianę należy przełożyć do miseczki.
Następnie przy pomocy miksera należy połączyć ze sobą pozostałe składniki: żółtko, które pozostało z pierwszego jajka, całe drugie jajko, przesianą i w ten sposób napowietrzoną mąkę oraz mleko. Do zmiksowanego ciasta dodać ubitą pianę i ponownie uruchomić mikser na około 10 - 15 sekund. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zbyt rzadkie ciasto zagęszcza się mąką, a zbyt gęste rozrzedza się mlekiem lub wodą. Tak przygotowane ciasto pozostawić na około 10 minut, ale nie jest to warunek konieczny.
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, najlepiej na nierafinowanym oleju kokosowym, który nada egzotyczny smak naleśnikom. Olej ten nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu i jest szybko przetwarzany w energię. Jest również odporny na wysokie temperatury. Olej rozprowadzamy pędzelkiem kuchennym po całej powierzchni patelni. Naleśniki należy smażyć z obu stron. Z podanego przepisu można usmażyć 5 – 7 dużych naleśników lub 9 – 11 małych.
Ze względu na użycie w przepisie zmiksowanej ubitej piany naleśniki wyjdą puszyste, delikatne i jednocześnie cienkie. Na ich powierzchni pojawią się również pęcherzyki powietrza. Gdyby piana została wymieszana ręcznie i na dodatek do jej przygotowania zostałoby użyte białko z 2 – 3 jajek, to wówczas byłby to przepis na grube naleśniki biszkoptowe.
Naleśniki poprószone cukrem pudrem można podawać ze świeżymi owocami, dżemami, konfiturami, miodem, serem, itd. Lista dodatków nie ma końca.
Drukuj