
Babka piaskowa z rodzynkami
dowiedz się więcej
Faworki
dowiedz się więcej
Szarlotka
dowiedz się więcej
Sernik na zimno z galaretką
dowiedz się więcej
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
Na blaszkę 25 x 28 cm
- 350 g mąki pszennej
- 120 g białego cukru Sweet Family
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jaja
- ½ szklanki oleju
- 300 g jogurtu greckiego
- 300 g truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 10 łyżek mąki
- 5 łyżek białego cukru Sweet Family
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w większej misce mąkę z cukrem, proszkiem oraz sodą.
W osobnej połącz ze sobą jogurt, jajka oraz olej.
Wlej mokre produkty do suchych i wymieszaj trzepaczką lub krótko mikserem - tylko do połączenia się składników.
Włącz piekarnik na grzanie góra-dół i temperaturę 180 stopni.
W tym czasie przygotuj owoce i kruszonkę:
Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki.
Rabarbar umyj, pokrój na 3-5 cm kawałki.
Składniki na kruszonkę rozetrzyj w palcach aż powstaną charakterystyczne grudki.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, przełóż i wyrównaj ciasto. Na wierzchu lekko dociskając ułóż truskawki i rabarbar. Na koniec równomierni rozłóż kruszonkę.
Piecz 50 minut, można podawać na ciepło. Przed podaniem możesz dodatkowo oprószyć ciasto cukrem pudrem Sweet family.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej