Szarlotka świąteczna
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg jabłek (6-7 sztuk)
- 30 g masła
- 75 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki rumu
- 100 g rodzynek
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
Do przesianej mąki dodać cukier i zimne masło, posiekać. Dodać żółtko, skropić wodą, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 40 minut.
W międzyczasie przygotować i posmarować masłem formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Naczynie można delikatnie obsypać startymi na sitku biszkoptami.
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą, nieco większą cześć ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód i boki formy do pieczenia, tak aby ciasto delikatnie nachodziło na krawędź naczynia.
Drugą porcję ciasta również rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Ciasto należy rozwałkować w taki sposób, aby można było z niego wycinać paski o odpowiedniej długości, czyli takiej, która pozwoli na ułożenie kratki na powierzchni jabłek. Z pozostałego ciasta foremką powykrawać wzory świąteczne, np. śnieżki lub gwiazdki.
Przygotowanie nadzienia:
Rodzynki zalać rumem i pozostawić, aż wchłoną alkohol, od czasu do czasu dociskając je łyżeczką i mieszając.
Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę, skropić sokiem z cytryny i lekko przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru. Do miękkich jabłek dodać rodzynki oraz cynamon i całość jeszcze raz wymieszać.
Tak przygotowane jabłka odstawić do wystudzenia.
Spód ciasta wypełnić jabłkami (jabłka nie mogą być zbyt wodniste). Na jabłkach ułożyć kratkę z surowego ciasta, sklejając ze sobą boki. Na paskach umieścić dodatkową dekorację w postaci śnieżynek lub gwiazdek.
Szarlotkę piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem ciasto można udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj