Jagodzianki
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml (1 szklanka) mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 80 g masła
- szczypta soli
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- 400 g konfitury jagodowej
Sposób przygotowania:
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm, a następnie dociskając krawędź szklanki wykrawać krążki. Na środku każdej porcji ciasta ułożyć konfiturę i dokładnie zlepić od góry.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepioną stroną do dołu. Bułeczki pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed wstawieniem do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec je w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.
Przed podaniem bułeczki można udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj