Sernik na kakaowym spodzie
Składniki na dużą blachę o wymiarach 24 x 36 cm:
Kruche ciasto kakaowe:
- 300 g mąki pszennej
- 152 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg odciśniętego tłustego białego sera
- 220 g cukru drobnego (1 szklanka)
- 5 białek z jaj kurzych
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń wanilinowy
Lukier cytrynowy:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć w misce wraz z cukrem pudrem. Do kremu maślanego dodać żółtka. Do ucierania składników wystarczy zwykła łyżka stołowa. Do kremu maślanego dodać przesianą mąkę i szczyptę soli oraz przesiane kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiać ręcznie, a następnie podzielić na 2 części w proporcji 2/3 (spód) do 1/3 (wierzch), uformować kule i zawinąć w folię spożywczą, a następnie odstawić do lodówki na około 45 minut.
W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Do kogla-mogla dodawać porcjami ser (wcześniej trzykrotnie zmielony) oraz proszek budyniowy, cały czas ucierając masę serową. Na koniec do gładkiej i puszystej masy porcjami wlać rozpuszczone masło. Mieszać aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty przez masę serową.
Jedną z porcji schłodzonego ciasta rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć na nim płat ciasta, pokrywając nim dno formy do pieczenia.
W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Sztywną pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać zawartość miski, aby nadać masie lekkości.
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Masę serową przelać do formy wyłożonej kakaowym ciastem. Drugą porcję ciasta punktowo pokruszyć palcami na wierzchnią część masy serowej. Sernik piec około 55-60 minut na półce obniżonej o jeden poziom od środka piekarnika.
Upieczone ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku, studząc go stopniowo, uchylając na początku drzwiczki, a po około 30 minutach wyciągnąć go z piekarnika.
Przygotować lukier ucierając cukier puder z dodatkiem soku z cytryny i na koniec udekorować nim wystudzone ciasto.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj