Miodownik z kremem i posypką orzechową
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki (niepełne 3 szklanki)
- 200 g masła
- 250 g cukru (1 szklanka)
- 5 łyżek miodu
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g deserowej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąkę, dodać schłodzone masło, cukier i proszek do pieczenia. Posiekać składniki nożem, dodać jajka, żółtko i miód. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 równe części i schładzać w lodówce przez około godzinę.
Następnie rozwałkować każdą z porcji i po kolei piec placki w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Masa: Zagotować mleko, dosypując 2 łyżki cukru, dzięki czemu mleko się nie przypali. Stopniowo dodawać kaszę mannę (cały czas mieszając) i gotować przez kolejne 8 - 10 minut. Odstawić krem do wystudzenia.
W międzyczasie utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i ekstrakt waniliowy. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wystudzony placek włożyć ponownie do formy, przełożyć masą. Czynność powtórzyć trzykrotnie przykrywając całość ostatnim plackiem.
Po przygotowaniu ciasta przykryć je folią, włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny i schłodzić
Polewa: Do mleka dodać masło, pokruszoną czekoladę i lekko podgrzać do momentu połączenia się składników.
Schłodzone ciasto wykończyć polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami i ponownie schłodzić w lodówce.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Jedną z warstw kremu można zastąpić dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi, które delikatnie przełamią słodycz masy.
Drukuj