Muffinki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 125 g roztopionego masła (w temperaturze pokojowej)
- 120 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka czerwonych porzeczek
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porzeczki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać cukier wanilinowy. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jogurt, masło oraz jajka. Masę jogurtowo-jajeczną przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Dodać pół szklanki porzeczek obtoczonych w mące i wymieszać szpatułką.
Papierowe papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Upieczone muffinki wyjąć z foremki i ułożyć do wystudzenia na kratce. Przed podaniem udekorować świeżymi porzeczkami i oprószyć cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj