
Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Muffiny bananowe
dowiedz się więcej
Eklerki z nadzieniem budyniowym
dowiedz się więcej
Sernik królewski
Składniki:
Ciasto:
- 152 zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 152 g cukru pudru
- 30 g śmietany 12%
- 20 g naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa serowa:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 152 g miękkiego masła
- 1000 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 40 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
Masło pokroić na kawałki i szybko zagnieść z mąką, cukrem pudrem, śmietaną, kakao, proszkiem do pieczenia i jajkiem na jednolitą masę. Można do tego użyć malaksera. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny.
Przygotowanie masy serowej:
Białka oddzielić od żółtek, umieścić w misce i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Dodać twaróg i budyń, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać ubite białka i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Przygotować formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce. Połowę wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Posypać drugą połową startego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około godzinę - ciasto przy brzegach powinno być ścięte, na środku może być galaretowate, ponieważ stężeje po wystudzeniu. Po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce.
czas: 8 godzin (w tym: około 2 godziny mrożenia + 1 godzina pieczenia + około 2 godziny studzenia + około 2 godziny chłodzenia)
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej