Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

dowiedz się więcej
Włoskie Panforte

Włoskie Panforte

dowiedz się więcej
Tarta cytrynowo-limonkowa

Tarta cytrynowo-limonkowa

dowiedz się więcej
Strudel jabłkami i rodzynkami

Strudel jabłkami i rodzynkami

dowiedz się więcej

Szarlotka

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 30 dkg zimnego masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6-7 jabłek
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Przesiać mąkę i połączyć ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać łyżkę śmietany i połączyć płynną masę z suchymi składnikami. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (około 60 minut).

W trakcie oczekiwania na ciasto obrać jabłka, pokroić je w drobną kostkę, posypać cynamonem i lekko skropić sokiem z cytryny, który pomoże zachować jasny kolor jabłek. Owoce lekko przesmażyć (3 - 4 minuty).

Połowę schłodzonego ciasta wyłożyć na blachę, ponakłuwać i lekko podpiec przez około 15 minut w temp. 180°C. Następnie na ciepłe ciasto wyłożyć jabłka, rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim owoce.

Ciasto lekko ponakłuwać i dalej piec przez około 30 - 40 minut, aż ciasto się zarumieni.

Po przestudzeniu lekko oprószyć szarlotkę cukrem pudrem. Ciasto idealnie smakuje z lodami waniliowymi.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

Do szarlotki najlepsze są jabłka lekko kwaskawe. W lecie mogą być to papierówki, jesienią antonówka lub szara reneta.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów