Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ciasto czekoladowe pod pomarańczami

Ciasto czekoladowe pod pomarańczami

dowiedz się więcej

Kruche ciasteczka z marmoladą truskawkową

Składniki:

Ciasto:

  • 100g cukru pudru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki drobnej soli
  • 1 duże jajko

Dekoracja:

  • cukier puder
  • marmolada

Sposób przygotowania:

W misce utrzeć na puszysty krem masło z cukrem. Następnie wbić jajko, dodać wanilię, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połączyć dokładnie wszystkie składniki.

Surowe ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. pół godziny, by odpoczęło.

Oprószyć mąką stolnicę lub blat. Rozwałkować pierwszą porcję ciasta na grubość ok. 5 mm i wycinać ciastka foremkami w kształcie gwiazdek - duże i małe do wycinania środków (można wykorzystać także foremki o innych kształtach). Ścinki z pierwszej części ciasta połączyć na końcu ze ścinkami z drugiej części. Należy wałkować i wycinać, aż przygotowana porcja surowego ciasta się skończy.

Przygotować jedną lub dwie wyłożone papierem do wypieków blachy i układać na nich ciastka zachowując między nimi odstęp.

Piec w temperaturze 180°C przez około 8 - 12 minut.

Gotowe ciastka powinny przybrać jasnozłotą barwę i po upieczeniu będą miękkawe. Stwardnieją po ostudzeniu.

Wystudzone ciastka sklejać konfiturą i udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów