Tarta porzeczkowa z bezą

Tarta porzeczkowa z bezą

dowiedz się więcej
Babka Marmurkowa

Babka Marmurkowa

dowiedz się więcej
Ptasie mleczko z malinami

Ptasie mleczko z malinami

dowiedz się więcej
Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie

dowiedz się więcej

Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 225 g cukru trzcinowego
  • 4 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 225 g mielonych migdałów
  • otarta skórka i sok z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

W misce utrzeć masło z cukrem na prawie biały krem. Stale mieszając dodawać po jednym jajku jednocześnie dosypując małe porcje mąki. Gdy jajka i mąka będą ze sobą połączone, wmieszać w masę mielone migdały, olejek migdałowy, sok i skórkę z cytryny.

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej mieszaninę.

Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut Wypiek jest gotowy, gdy jego powierzchnia się usztywni, a patyczek wbity w środek jest dość czysty, ale co ważne nie powinien być suchy. Pozostawić do wystygnięcia.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów