Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe

dowiedz się więcej
Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

dowiedz się więcej

Tiramisu

Składniki:

  • 500g serka mascarpone
  • 100g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • paczka biszkoptów
  • kieliszek amaretto
  • 250ml mocnego espresso
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Zaparzyć, a następnie przestudzić espresso. Umyć i przelać wrzątkiem jajka. Utrzeć żółtka z połową cukru na gładką puszystą masę, dodać likier. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać serek mascarpone. Tuż po wymieszaniu składników wyłączyć mikser.

Osobno ubić białka z pozostałym cukrem pudrem, delikatnie połączyć je z masą jajeczną.

Przygotować pucharki. Na dnie każdego z nich ułożyć biszkopty zanurzane w kawie, posypać lekko kakao i wyłożyć krem. Powtórzyć całość układając kolejne 2 warstwy. Górną część wykończyć kremem oprószym kakao. Deser pozostawić w lodówce na około 8 godzin.

Porady:

Kakao można zastąpić gorzką, drobno utartą czekoladą.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów