Babka piaskowa

Babka piaskowa

dowiedz się więcej
Rogaliki migdałowe

Rogaliki migdałowe

dowiedz się więcej
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

dowiedz się więcej
Makowiec biszkoptowy na bogato

Makowiec biszkoptowy na bogato

dowiedz się więcej

Tarta czekoladowa

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 79 g (1/2 szklanki) cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Masa czekoladowa:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g (1/2 kostki) masła
  • 5 łyżek kakao
  • 4 łyżek mleka
  • 80 g (1/3 szklanki) cukru trzcinowego
  • 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kruchego ciasta na spód: Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz wodę. Wszystkie składniki wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 – 60 minut.

Formę do tarty wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia o średnicy 24 centymetrów. Spód ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na kolejnych 10 minut. Po tym czasie wyścielić ciasto papierem do pieczenia i wypełnić grochem lub ryżem – dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Spód piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, dzieląc ten czas na 10 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.

Przygotowanie masy czekoladowej: Masło pokroić w drobną kostkę, dodać mleko, śmietankę, kakao i cukier. Podgrzewać całość w rondelku na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników dodać drobno pokruszoną czekoladę i ponownie zamieszać – już bez podgrzewania – do chwili rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę czekoladową wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Ciasto należy chłodzić przez około 3 -4 godziny.

Tartę można udekorować świeżymi owocami, np. malinami, oraz listkami mięty.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

Najlepsza do kruchego ciasta jest mąka krupczatka, ale zamiast niej można również użyć mąki tortowej.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów