Włoskie Panforte

Włoskie Panforte

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

dowiedz się więcej
Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym

Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym

dowiedz się więcej
Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

dowiedz się więcej

Szarlotka z migdałami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 152 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 litrowy słoik prażonych kwaskowatych jabłek np. szara reneta
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dekoracja:

  • 152 g płatków migdałów
  • 30 g cukru (2 łyżki)
  • 30 g masła (2 łyżki)
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do ciasta dodać przesiany cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera, używając końcówki zwanej mieszadłem. Ciasto można również formować ręcznie. Gdy z połączonych składników powstanie kruszonka, dodać do niej jajko. Ciasto wyrabiać na gładką i jednolitą masę. Ciasta nie wyrabiać zbyt długo, aby zbytnio nie stwardniało podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 – 60 minut.

Formę na tartę intensywnie wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto (grubość ok. 5 mm) i wyłożyć nim naczynie, dokładnie wypełniając jego dno oraz boki. Pozostała część ciasta posłuży do przykrycia wierzchniej części tarty.

Jabłka wymieszać z cukrem, budyniem, skórką z cytryny oraz cynamonem. Spód tarty wypełnić jabłkami. Nadzienie zamknąć od góry rozwałkowanym ciastem, tak aby ciasto stworzyło jedną całość. Ciasto naciąć w 2 – 3 miejscach. Na wierzchu rozsypać płatki migdałów, a następnie posypać je cukrem. Płatki należy dodatkowo polać miodem i pokryć cienkimi plastrami masła.

Szarlotkę piec około 45 minut w temperaturze 180°C.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów