Kruche ciasteczka z marmoladą truskawkową

Kruche ciasteczka z marmoladą truskawkową

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej

Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 152 g zimnego masła
  • 40 g (1/4 szklanki) cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 30 g (2 łyżki) cukru brązowego
  • szczypta soli

Nadzienie owocowe:

  • 600 g świeżych truskawek
  • 45 g (3 łyżki) cukru brązowego
  • 10 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz jogurt. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie z truskawek usunąć szypułki i pokroić na połówki. Owoce wymieszać w misce, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 6 milimetrów (okrągły placek o średnicy około 30 cm). Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście nadzienie truskawkowe odcedzone z nadmiaru soku, pozostawiając około 5-centymetrowy margines. Brzegi ciasta zawinąć na owocowe nadzienie, posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Udekorować cukrem pudrem.

Porada:

Galettę można również przygotować z innymi owocami, takimi jak: brzoskwinie, śliwki, rabarbar, itp.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów