Sernik migdałowy

Sernik migdałowy

Poziom trudności:
Ocena:

Składniki

Na spód:

  • 150 g herbatników
  • 80 g masła

Na masę:

  • 1 kg mielonego sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 200 g białego cukru Sweet Family
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Na wierzch:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła
  • 50 g płatków migdałów

Dodatkowo:

  • szczelna tortownica z odpinanym dnem (średnica - 23 cm)
  • szeroka folia aluminiowa
  • naczynie żaroodporne (większe od tortownicy) lub duża, szczelna blacha
     

Opis

Sernik będziesz piec w kąpieli wodnej, czyli tortownicę umieścisz w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wypełnionej wodą. Aby to zrobić tortownica musi być szczelna. Dodatkowo zabezpieczysz ją od zewnątrz folią aluminiową. Przygotuj dwa długie kawałki folii i połóż na krzyż. Na środku ustaw tortownicę i zawiń folię do góry, aż do brzegów. 

Spód:

Herbatniki przełóż do miski i pokrusz blenderem (możesz też włożyć je do woreczka i roztłuc wałkiem lub tłuczkiem). Masło roztop i wymieszaj z pokruszonymi ciastkami - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Wysyp ją na dno tortownicy, równo po nim rozłóż i dociśnij. Na czas przygotowywania masy włóż tortownicę do lodówki.

Masa:

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą. Krótko, tylko do połączenia, aby nie napowietrzyć masy (przez pęcherzyki powietrza sernik może urosnąć w trakcie pieczenia, a następnie oklapnąć na środku). Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wyrównaj wierzch. Przykryj folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Wstaw tortownicę do naczynia żaroodpornego i całość do piekarnika. Do naczynia nalej wrzątku (mniej więcej do połowy wysokości tortownicy) i piecz przez godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz przez pół godziny. Przy brzegach masa powinna być ścięta, a na środku może być lekko galaretowata - stężeje w trakcie studzenia. Po upieczeniu wyjmij tortownicę z wody, wystudź na blacie, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem sernika przygotuj polewę i upraż płatki migdałów.

Wierzch:

Płatki migdałów wysyp na suchą, rozgrzaną patelnię i podgrzewaj przez kilka minut, dosyć często mieszając lub potrząsając. Będą gotowe, kiedy się lekko przyrumienią.
Czekoladę połam na kawałki, przełóż do miski i roztop w kąpieli wodnej (miskę postaw na garnku z gotującą się się wodą; wody powinno być nie za dużo; tak aby miska nie dotykała jej powierzchni; czekolada ma się roztopić tylko dzięki parze). Do roztopionej czekolady dodaj masło oraz mleko i wymieszaj, aby były jednolitą konsystencją. 
Na serniku rozsmaruj polewę, a następnie posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Przepisy

Mojito
Poziom trudności:
Ocena:

Mojito

Poncz o smaku mango
Poziom trudności:
Ocena:

Poncz o smaku mango

Strudel z wiśniami
Poziom trudności:
Ocena:

Strudel z wiśniami

Lemoniada arbuzowa z miętą
Poziom trudności:
Ocena:

Lemoniada arbuzowa z miętą

Jabłkowo-cynamonowe muffinki
Poziom trudności:
Ocena:

Jabłkowo-cynamonowe muffinki

Shake z karmelizowanymi bananami
Poziom trudności:
Ocena:

Shake z karmelizowanymi bananami

Rogaliki z żurawiną
Poziom trudności:
Ocena:

Rogaliki z żurawiną

Babka czekoladowa
Poziom trudności:
Ocena:

Babka czekoladowa

Różowe smoothie
Poziom trudności:
Ocena:

Różowe smoothie

Panna Cotta
Poziom trudności:
Ocena:

Panna Cotta

Mini serniczki
Poziom trudności:
Ocena:

Mini serniczki

Risotto kokosowe z malinami
Poziom trudności:
Ocena:

Risotto kokosowe z malinami

Pierniczki świąteczne
Poziom trudności:
Ocena:

Pierniczki świąteczne

Placki bananowe
Poziom trudności:
Ocena:

Placki bananowe

Tarta z karmelizowaną cebulą i rukolą
Poziom trudności:
Ocena:

Tarta z karmelizowaną cebulą i rukolą

Świderki orzechowe
Poziom trudności:
Ocena:

Świderki orzechowe

Chałka z kruszonką
Poziom trudności:
Ocena:

Chałka z kruszonką

Racuchy z jabłkami
Poziom trudności:
Ocena:

Racuchy z jabłkami

Bułeczki cynamonowe
Poziom trudności:
Ocena:

Bułeczki cynamonowe

Beziki
Poziom trudności:
Ocena:

Beziki

Zapiekane naleśniki z ricottą i owocami
Poziom trudności:
Ocena:

Zapiekane naleśniki z ricottą i owocami

Ciastko owsiane z żurawiną i białą czekoladą
Poziom trudności:
Ocena:

Ciastko owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka z cukrem
Poziom trudności:
Ocena:

Ciastka z cukrem

Gwiazdkowa rolada ze szronem z chałwy
Poziom trudności:
Ocena:

Gwiazdkowa rolada ze szronem z chałwy

Ciasto zebra
Poziom trudności:
Ocena:

Ciasto zebra

Czekoladowe trufle
Poziom trudności:
Ocena:

Czekoladowe trufle

Pełnoziarniste ciasteczka owsiane
Poziom trudności:
Ocena:

Pełnoziarniste ciasteczka owsiane

Galette z jabłkami i gruszkami
Poziom trudności:
Ocena:

Galette z jabłkami i gruszkami

Kokosanki
Poziom trudności:
Ocena:

Kokosanki

Muffinki z malinami
Poziom trudności:
Ocena:

Muffinki z malinami

Owoce pod kruszonką
Poziom trudności:
Ocena:

Owoce pod kruszonką

Babka marmurkowa
Poziom trudności:
Ocena:

Babka marmurkowa

Suflet czekoladowy
Poziom trudności:
Ocena:

Suflet czekoladowy

Mazurek z kremem cytrynowym
Poziom trudności:
Ocena:

Mazurek z kremem cytrynowym

Szarlotka z bezą
Poziom trudności:
Ocena:

Szarlotka z bezą

Sernik królewski
Poziom trudności:
Ocena:

Sernik królewski

Sos karmelowy
Poziom trudności:
Ocena:

Sos karmelowy

Szarlotka sypana
Poziom trudności:
Ocena:

Szarlotka sypana

Ciasteczka maślane z dżemem
Poziom trudności:
Ocena:

Ciasteczka maślane z dżemem

Deser Chia z musem mango
Poziom trudności:
Ocena:

Deser Chia z musem mango

Rolada cytrynowa
Poziom trudności:
Ocena:

Rolada cytrynowa

Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Poziom trudności:
Ocena:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Ciasto marchewkowo-cynamonowe
Poziom trudności:
Ocena:

Ciasto marchewkowo-cynamonowe

Mini Pavlovy
Poziom trudności:
Ocena:

Mini Pavlovy

Jabłkowo-ziołowa babka
Poziom trudności:
Ocena:

Jabłkowo-ziołowa babka

Ciasteczka twarogowe z truskawkami
Poziom trudności:
Ocena:

Ciasteczka twarogowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem
Poziom trudności:
Ocena:

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z Rabarbarem
Poziom trudności:
Ocena:

Ciasto z Rabarbarem

Tarta z budyniem i truskawkami
Poziom trudności:
Ocena:

Tarta z budyniem i truskawkami

Ucierane ciasto z porzeczkami
Poziom trudności:
Ocena:

Ucierane ciasto z porzeczkami

Lody wiśniowe
Poziom trudności:
Ocena:

Lody wiśniowe